torek, 7. januar 2014

Barve in fasade - kako izbrati ustrezno barvo?



Izbira barve za fasade

Najpogostejše napake, ki jih naredijo lastniki hiš:
·       so glede izbire in uporabe barv in z izpostavljanjem neprivlačnih elementov, kot so klimatske naprave, neravnih oken, žlebov ipd.
·        Ignoriranje sosednje hiše: z izbiro tonov, ki ne bi smel biti nasprotna barvi s sosedi.
·        Ignoriranje okoliške pokrajine : npr. je treba upoštevati drevesa in rože na vrtu pri izbiri tonov, za združljivost.

Če uporabljate več različnih tonov, bi bilo dobro, da kupujete majhne količine barve in naredite teste na fasadi, da bi videli vse te tone skupaj.
Treba je paziti na intenzivnost sonca. Temnejše barve fasade so manj barvno obstojne od svetlejših, razen tega pa tudi preveč absorbirajo toplote, zaradi česar se krajša življenjska doba fasade in premazov.

Če izberete dva tona istega spektra oddaljena le nekaj odtenkov se ne boste zmotili. Kontrasti lahko uporabite za poudarjanje sprednjih vrat. Svetlejše barve na vhodno v vežo dajejo občutek dobrodošlice.
    
Višina hiše se lahko zmanjša, če je zgornji del tonov fasade temnejše barve kot dno. Nasprotno, če je spodnji del temnejši, bo hiša bolj vizualno povezana s površino tal.
    
Svetlejše barve so dobra izbira za rolete in zavese, saj odbijajo svetlobo in toploto.
    
Svetlejše barve dajejo vtis, da so elementi večja kot so v resnici, medtem ko temnejše barve vizualno zmanjšajo predmete.
Tradicionalno so bele in svetle barve fasade sprejete kot varna izbira. 


Barva nasveti:  vse o barvah

Izbira prave barve za vaš novi dom se lahko zdi kot zastrašujoče opravilo, ampak s pomočjo strokovnega znanja, ob svetovanju za izbirni postopek, je malo lažje.

Ko razmišljate o barvah za vaš dom, je pomembno upoštevati vse elemente, ki sestavljajo zunanjo fasado. Streha, na primer, predstavlja približno 30% videza, stene 60%, in drugi elementi, kot so okna in žlebovi predstavljajo približno 10%.

Pomembno je, da materiali, ki jih izberete, ustrezajo značaju in dizajnu vaše hiše.

Izhodišče

Nekateri ljudje raje najprej izberejo svojo najljubšo barvo strehe, drugi barve stene... Pomembno pa je, da materiali, ki jih izberete, ustrezajo značaju in dizajnu vaše hiše.

Odločitve glede strehe

Streha je pomemben del zunanjosti hiše in barvo je treba skrbno izbrati.

Odločitve glede barve sten

Pri izbiri stenskih barv in končnega izgleda fasade, ki je lahko v izgledu opeke, render, lesa, opažev, valovitega železa, cementa, kamna, so samo nekatere od možnosti, ki so na voljo. Lahko se odločite za številne od teh materialov glede na zasnovo vaše hiše.

Kakšno barvo izbati za fasado?
Ne pozabite na garažna vrata

Izberite barvo garažnih vrat ki bo ustrezala vaši hiši. Garažna vrata se lahko koordinirajo v barvi stene, tako da so vraat manj prevladujoča na fasadi, ali pa boste morda želeli, da se poudari barvo vrat in izberite iste barve kot strešna kritina.

Nadaljnji barvni elementi v razmislek

Barve vrat, ograje, okenskih okvirjev, lope in rezervoarja za vodo, so drugi pomembni elementi glede odločitve za barvo fasade.

Ko izberete barvo okna, ne pozabite, da je treba usklajevati z notranjostjo hiše kot tudi zunanjostjo.

Ograje, lope in rezervoarji za vodo je mogoče usklajevati s streho in garažnimi vrati.

Vhodna vrata morajo biti barve, ki pozdravlja obiskovalca hiše in usklajene z zunanjimi in notranjimi barvami. To bi lahko bila svetla, globoko bogata barva ali zgolj črno oz. bela; element presenečenja, kot vabi obiskovalca v notranjost. Pomembneje pa bi bilo sporočiti "to je vhod", dobrodošli!

Ni komentarjev:

Objavite komentar